
e-mail to: 
GSA@waitrose.com 
 
From: Alex Jack – Borough Solicitor  
 
4th October 2011 
 
Dear Gordon 
 
HUMANIST ON SACRE 
 
Thank you for your e-mail and my apologies for the delay in replying. 
 
I am not entirely sure that the e-mail from the Humanist Association demands a 
response.  I would imagine that it has been sent to the Chairman of every SACRE, 
and I am not convinced that if you fail to respond they will take it further. 
 
The starting point is Section 390 of the Education Act 1996 which provides for each 
Local Education Authority to constitute a Standing Advisory Council on Religious 
Education.  Section 390 stipulates that a SACRE must consist of the following:- 
 
• a group of persons to represent such Christian denominations and other religions 

and denominations of such religions as, in the opinion of the Council, will properly 
reflect the principal religious traditions in the Borough. 

 
• a group of persons to represent the Church of England. 
 
• a group of persons to represent teacher associations 
 
• a group of persons to represent the Authority. 
 
I do not agree with the assertion in the advice sent by the British Humanist 
Association that references to “religions” in Section 390 should be read and 
construed as referring to “religions or beliefs” and by extension of “beliefs” to include 
“non-beliefs”.  Accordingly, I do not accept that there is an obligation to appoint a 
Humanist for the Council to fulfil its duty in relation to the mandatory appointment of 
members to SACRE under Section 390. 
 
SACRE has itself a power to co-opt other persons.  It therefore needs to be 
considered whether the legislation referred to by the British Humanist Association 
effectively requires SACRE to co-opt a Humanist. 
 
The assertion from the British Humanist Association is that the Human Rights Act 
1998 and the Equality Act 2006 require such a co-option.  Section 3 of the Human 
Rights Act 1998 requires other legislation to be interpreted in such a way as to be 
compatible with the convention rights.  Article 4 of the European Convention of 
Human Rights provides that convention rights shall be enjoyed without discrimination 
on any grounds such as race, sex, religion etc.  However, the prohibition on 
discrimination only implies in relation to the enjoyment of a convention right.  Article 2 
of the First Protocol to the convention provides that no person shall be denied the 
right to education and that the State shall respect the right of parents to ensure 
education and teaching in conformity with their own religious and philosophical 
convictions.  It does not seem to me that by confining membership of SACRE to 
persons of a “religious” belief in the traditional sense the Council is discriminating in 
the provision of education. 



 
The British Humanist Association make reference to the Equality Act 2006.  That Act 
has largely been repealed by the Equality Act 2010.  Section 29 of the Equality Act 
2010 stipulates that “a person must not, in the exercise of a public function that is not 
the provision of a service to the public or a section of the public, do anything that 
constitutes discrimination, harassment or victimisation”.  Section 29 also prohibits 
discrimination (by anyone) in the provision of a service.  At first blush, given that the 
Act prohibits discrimination on the grounds of religion (which is defined to include 
non-belief) one might think that there is a case for considering whether it would be 
unlawful to discriminate against a Humanist to the appointment of SACRE.  However, 
Schedule 3 to the Act stipulates that Section 29 insofar as it relates to religion does 
not apply in relation to anything done in connection with the curriculum of a school or 
acts of worship or religious observance organised by a school.  Given that the 
functions of SACRE are limited to advising on religious education on the school 
curriculum and acts of religious worship in schools I think it is a fair interpretation of 
the Act that Section 29 is not intended to apply to the appointment of SACRE.  The 
specific provision in 1996 Act referred to in the e-mail was Section 52.  That section 
has now been replaced by Section 149(1) of the Equality Act 2010 which (in very 
similar terms to Section 52) stipulates that “a public authority” must, in the exercise of 
its functions, have due regard to the need to:- 
 

- eliminate discrimination, harassment, victimisation and any other conduct that 
is prohibited by the Act 

 
- advance equality of opportunity between persons who share a relevant 

protected characteristic and persons who do not share it 
 

- foster good relations between persons who share a relevant protected 
characteristic and persons who do not share it 

 
“Relevant protected characteristic” is defined to include “religion or belief” which is in 
turn defined to include non-belief. 
 
“Public Authority” is defined to include local authorities but does not include 
SACRE’s.  However, Section 149(2) stipulates that a person who is not a public 
authority but who exercises public functions must, in the exercise of those functions 
have regard to the matters referred to in Section 149(1).  I do consider that Section 
149(2) applies to SACRE’s.  
 
In my view, the general duty in Section 149 does not require a SACRE to co-opt a 
Humanist to the Committee though it is arguable that in deciding whether or not to do 
so it should have regard to Section 149 (I say “arguable” because on a narrow 
interpretation co-opting is not exercising a “function” but on a broader interpretation 
one could arrive at a different conclusion). 
 
In short, whilst SACRE may co-opt a Humanist it is not obliged to do so. 
 
I hope that assist but if you should wish to discuss please do not hesitate to contact 
me. 
 
Kind Regards. 
 
Borough Solicitor  


